vineri, februarie 26, 2010

horia roman patapievici si manelismul basescian

horia roman patapievici: "Uneori manelistii pronunta mai bine limba romana in unele din manelele lor, ma rog, nu sunt specialist in domeniu, decat o fac unii moderatori de emisiuni de divertisment. E o degradare oribila a limbii noastre. Tin minte, in Romania libera a aparut un articol cu totul profetic si judicios ca observatie al lui Nicolae Prelipceanu, poetul, care a spus: asistam la contaminarea limbii romane cu limbajul cutitarilor din Ferentari si cu intonatia periferiei, a mahalalei Bucurestilor. Lucrul acesta s-a declansat dupa '90, as spune imediat dupa Revolutie", a afirmat Horia Roman Patapievci, intr-un interviu pentru Mediafax.

mi-as fi dorit ca un ganditor de talia lui h.r.patapievici sa se intrebe de ce isi contamineaza romanul limba preluand limbajul mahalalelor. nu cumva mahalaua ofera exemplele de reusita pe care vrem sa le copiem cu totii? nu cumva din mahala vin cei care realizeaza cele mai copiate succesuri din societatea romaneasca? la noi presedintele e om din popor, se poarta si se exprima precum poporul iar intelectualii cei mai de seama il critica pe omul de rand pentru exemplul cel rau pe care il ofera presedintelui.la noi presedintele e infailibil, dojana o incaseaza poporul, pentru ca, nu-i asa, poporul e o notiune abstracta care nu se poate supara la fel de concret pe subalternii sai precum presedintele.
in romania nu trebuie sa te chinui prea mult prin scoli, reusesti mai bine daca esti smecher si pe urma, dupa ce ajungi in varf, iti cumperi intelectuali si-i pui pe ei sa-ti lustruiasca imaginea.

traim intr-o tara in care manelistii respecta limba iar intelectualii manelizeaza cultura.

Are dreptate Neagu Djuvara cand spune ca "un cersetor analfabet are adesea mai mult bun-simt politic decat cel mai subtil dintre filozofi" - Amintiri din pribegie, Neagu Djuvara, Ed.Humanitas.

2 comentarii:

DoDu spunea...

HR asta plus Patapievici nu e ala care scria ambasadorului roman din Frantia ca romanii sunt o natiune de patibulari? Ca de atunci ma tot privesc in oglinda si am senzatia ca sunt din ce in ce mai patibular

ghrayada spunea...

da... probabil se avea pe el insusi ca exemplu

intre timp a realizat ca se poate profita economic de pe urma a "23 de milioane de omuleti patibulari"

azi